Pagina's

vrijdag 28 december 2012

FOODIES: SCONES SWEET & SAVOURY


Voor het avondje met Anouk en Nicole, waar ik eerder over schreef, maakte ik scones. Zoete en... hartige! Qua uitstraling waren het niet de mooiste scones die ik ook gebakken heb, maar toch, ze waren erg goed te doen haha. Want wat eten wij nou niet?




Dit heb je nodig:
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 2,5 tl bakpoeder
- 2 el suiker
- 1/2 tl zout
- 50 gr boter
- 1 zakje vanille suiker
- 75 ml melk
- 1 ei
- beker slagroom
- 1/2 pot frambozenjam

Zo maak je het!
- Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Leg bakpapier op je bakplaat.

- Nu doe je het bakmeel, zout, bakpoeder, de vanillesuiker en suiker in een kom en roert dit even door. 

- Hierna doe je de boter in het mengsel en snijdt dit met twee messen in kleine stukjes.

- Klop het ei los, samen met de melk. Dit voeg je toe aan het mengsel, bewaar een beetje om de scones straks mee te bestrijken!

- Kneed dit alles héél erg goed door, zodat de boter en het ei-mengsel goed door het deeg heen zitten. 

- Als je een mooi deeg hebt rol je het uit op je werkblad (eerst even met bloem bestuiven!) tot een plak van zo'n 2 of 2,5 cm dik. Niet dunner, dan worden ze niet hoog genoeg!

- Steek met een stekertje of gewoon lekker easy met een glas cirkels uit het beslag tot het op is. 
Leg ze hierna op de bakplaat, smeer ze in met wat ei-melk-mengsel en bak ze ongeveer 10 minuten in de oven, tot ze lichtbruin zijn.

Nu laat je ze afkoelen en serveer je ze met lobbig geklopte slagroom en jam.


Voor hartige scones laat je de suiker en vanille weg. In plaats daarvan voeg je het volgende toe:
- 1 schep suiker
- extra zout
- peper en Italiaanse kruiden naar smaak
In dit geval serveer je ze met kruiden-roomkaas en bacon of gerookte zalm.

Enjoy!

Liefs,
Marieke

3 opmerkingen: